miercuri, 19 august 2009

De ce sa criticam?.....

Toata lumea critica....
Nimeni nu mai stie ce critica sau de ce critica dar se pare ca este un bun antidot impotriva plictiseli.
Atunci cand incepi sa critici pe cineva incerci sa-i dezvalui lipsurile, greselile sau defectele pe care le poseda, incerci sa arati cu rautate partile slabe ale unui lucru sau a unei persoane, incepi sa comentezi in chip rautacios.....incepi sa barfesti. Dar dupa cum stim critica mai inseamna si aprecierea lucrurilor sau a persoanelor, acea critica care te ambitioneaza si te face sa mergi mai departe in ceea ce faci.
Au existat, exista si vor exista in continuare critici....Ce s-ar fi facut literatura romana daca Eminescu sau alti mari scriitori ai tarii isi lasau condeiele jos la prima critica rautacioasa?
Mie personal imi place sa-mi astern gandurile pe hartie, sa scriu despre ceea ce cred si ceea ce imi place.... cred ca singurul lucru care ma tine pe loc este ca mereu m-am temut ca cei care din intamplare citesc ceea ce scriu sa nu gandeasca cum gandesc eu si evident sa vina cu tot felul de critici rautacioase la adresa mea.... ma doare sa spun ca nu-mi plac criticile , dar asta e adevarul .
Problema e ca daca tu ai fost onest in ceea ce ai scris se poate ca acele comentarii rautaciase sa-ti ajunga direct la inima.... Pacat ...nu ar trebui sa pui la inima tot felul de comentarii care sa te faca sa-ti pierzi increderea in tine. Sunt sigura ca atunci cand un critic este la randul sau criticat nu se simte prea bine.
Critici nu realizeaza ca un critic este inferior artistului. Unii dintre voi poate o sa spuneti ca asa cum exista un "geniu al emiterii" asa exista si un "geniu al receptarii".....dar daca stam si ne gandim la postura autorului in cazul acesta nu poate fi inferioara pentru ca altfel nu si-ar mai avea rost "postul".
Se pare ca azi critica isi este suficienta siesi, exista exclusiv prin sine insasi si nu face altceva decat sa implineasca orgolii marunte. Dupa parerea mea in relatia cu cititorul critica este inofensiva si ineficienta si nu poate impune scriitori la fel cum nici nu poate demola.
Un critic va critica pe cineva sau ceva fara sa-si dea seama... critica fiind insotita de un mare bun simt. Un critic adevarat niciodata nu va ataca textul si nici autorul intr-o alta masura si nici din punct de vedere moral. Cred ca singurul lucru care conteaza intr-o critica este stilul..... daca e scrisa cu stil, adica fara sa jicnesti pe cineva , orice critica este constructiva.
Ce ne da dreptul sa-i criticam pe altii?...doar faptul ca nu au aceleasi obiceiuri sau gusturi ca noi, sau ca sunt grasi sau slabi sau mai stiu eu ce motive prostesti?.... Asta nu inseamna ca trebuie sa le dam peste nas de fiecare data cand ei fac ceva ce noua nu ne convine.
Deci..... lasati oameni buni ideiile sa umble libere... pentru ca fiecare are libertatea suprema de a se exprima cum vrea ..... :D...Daca nu-ti place ce face sau ce zice cineva mai bine e sa-ti vezi de treaba si sa-l lasi in pace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu